Rosa choklad (ruby chocolate) - en missad del i chokladens värld

Choklad är den obestridda drottningen av godis. Den är söt, smälter i munnen, ger dig energi och förbättrar ditt humör, så det är omöjligt att inte gilla den. Fram till nyligen visste vi tre typer av choklad - mörk, mjölk och vit, även om den sista inte anses vara "riktig" choklad för många. Men en nyhet uppträdde i horisonten - rosa choklad. Dess färg väcker fantasin och dess smak överraskar med friskhet. Varifrån kom den, hur tillverkas den och vad gör den rosa?I september 2017 tillkännagav det schweizisk-belgiska chokladföretaget Barry Callebaut ett mirakel för världen: födelsen av en ny choklad. Den är gjord av kakaobönor som odlas i Brasilien, Ecuador och Elfenbenskusten. Dessa bönor utsätts inte för fermenteringsprocessen (eller det varar inte längre än 3 dagar), vilket är fallet vid produktion av mörk choklad och annan choklad, men de försuras, som gör att de kan ta fram den karakteristiska rubinfärgen på kakaomassan.


Ovanstående bearbetningsmetod gjorde det möjligt att producera choklad med en attraktiv, rosa färg, liksom aldrig tidigare skådade smakanteckningar. Detta beror på att rosa choklad har en naturligt sur och fruktig smak, nästan uppfriskande, jämförbar med bärfrukter. Jämfört med andra choklad har den också en mer känslig och krämig konsistens, vilket kan vara en god bit för älskare av sötma och en riktig fest för smaklökarna.

Nuvarande tvivel kring vit choklad har väckt rätt fråga - kan rosa choklad kallas "riktig" choklad? Även om vit choklad enligt många rättsakter och standarder säljs som "choklad", avvisar finsmakare av denna typ av godis det här namnet. Vit choklad innehåller inte kakaosprit, vilket ger andra typer av choklad sin karakteristiska smak och färg.


Situationen med rosa choklad är annorlunda eftersom den innehåller både kakaosprit och kakaosmör, vilket gör den till en fullfjädrad choklad.


Skapandet av "Ruby" passar perfekt in i det nya mode för ovanliga färger på rätter. Under Instagram-eran är att äta med ögonen lika viktigt för många som att tillfredsställa din aptit. Därav populariteten av rödbetor och intensivt rosa kaffe, kakor och bagels i regnbågens färger.

63 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla