Kärlek i kolerans tid

Marquez gav oss sagan om kärlek och död, han skrev ett unikt epos om ett liv som oundvikligen går till slutet, men dess aktörer tillgriper passionerad kärlek som den starkaste och effektivaste medicinen mot känslor av tomhet, ensamhet och sorg.
Kärlek i kolerans tid är en berättelse om en känsla, som varade i ett halvt sekel, som förenade två personer när de var väldigt unga och, av en av dem, slutade i avsked, och tack vare den andras envishet och konsistens fann den sin fortsättning efter femtio år. För vad annars kan hjälpa en man stå emot döden, ålderdomen och den tröttsamma rutinen i vardagen om inte kärleken?


Boken, som sagt, handlar om olycklig förälskelse mellan Fermina och Florentino i Cartagena under koleraepidemin. Den unge mannen försökte få hennes hand, men han fick inget svar. När hon äntligen sa ja, separerades ungdomarna av flickans far, eftersom Florentino, som ett olagligt barn och poet, var inte bra nog för Fermina. Då tvingades hon att gifta sig med Dr. Juvenal Urbino trots att hon inte älskade honom. Florentino försökte hantera sorg på olika sätt och därför ingick hon nya kärleksaffärer.


Nu för tiden är Dr. Juvenal Urbino 80 år och hans fru Fermina är 72 år. De lever ett lugnt liv. Urbino, trots sin ålder, tränar fortfarande och har en trogen fru vid sin sida. Men snart slutar idyllen - Juvenal dör plötsligt. På begravningsdagen kommer Florentino Ariza, osedd i flera år, till Fermina och erkänner sin kärlek. Han hade väntat 51 år, 9 månader och 4 dagar på detta...

Varför såna historier? För att det ger hopp och ljus i våra liv: kärleken som kan övervinna allt - separation, svåra tiderna och distans. Marquez själv tröstar oss med orden: "Livet är smartare än oss alla." Jag skriver dessa ord i mitten av Covid-krisen och önskar Er alla god hälsa och mycket KÄRLEK i dessa svåra tider.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla