"Do they know it's Christmas?"

Den kommande jultiden får människor ofta att känna sig positiva och ger dem energi att göra något. I musikvärlden fick denna period av året också musiker att förena sig för att arbeta tillsammans för välgörenhet och mobilisera sina fans för att göra gott. Denna attityd kring jul är bakgrunden för den rörande hit "Do they know it's Christmas?" av det kända Band Aid.
Bakom skapandet och framgången för den mest kända välgörenhetslåten är Bob Geldof, sångaren till The Boomtown Rats. Efter att ha sett en BBC-dokumentär om hungern i Etiopien hade han idén att samla sina kända vänner och spela in en julsång och därmed göra människor medvetna om att den 25 december är ganska varm i de flesta länder i Afrika och att de som lever där i fattigdom och hunger, kanske inser inte ens att det är jul.


Praktiskt spelades hela låten in och mixades inom 24 timmar. Inspelningen ägde rum söndagen den 25 november 1984. Endast Sting och Simon LeBon hade tidigare spelat in sina delar. Vad som är ännu mer intressant i detta sammanhang - ingen av vokalisterna hade hört låten innan ankomst, så de lärde sig sina delar genom att lyssna på Midge Ures guide och sedan spelade in dem.


Paul Young, Boy George, George Michael, Simon Le Bon och Bono sjöng successivt i låten. Kören bestod av David Bowie, Phil Collins, Paul McCartney, Bob Geldof, Ure och många andra artister som inte fick sin egen vers men sjöng en del av Feed The World. Dessutom lånade de alla ut sin bild för att marknadsföra låten och visas på reklamfotot. När det gäller hjälp med prestanda spelade John Taylor från Duran Duran bas, Phil Collins spelade trummor. Resten av instrumenten spelades av Ure. Resultatet av projektet och inspelningen var inte bara den bästsäljande singeln i Storbritanniens historia, utan också en lång och stark inspiration för andra artister. Singeln samlade 14 miljoner dollar för att bekämpa svält i Afrika. Det är viktigt att lägga till att George Michael släppte "Last Christmas" mer eller mindre samtidigt och donerade hela intäkterna från låten för att hjälpa Geldof att stödja en stiftelse som räddade afrikanska barn från svält.

Ett år senare släppte amerikanska artister den berömda "We Are The World" och Geldof hjälpte till att organisera Live Aid-föreställningarna. Andra välgörenhetssinglar som följde var "Sun City" och "That's What Friends Are For".

Det är viktigt att nämna att Bono efter många år blev lite arg på minnet av frasen "Tonight, thank God, it's them instead of you" som han sjöng. ”Det är en ganska elak mening, och det avslöjar faktiskt hur själviskt tankesätt vi alla har. Jag tror att Bob försökte vara ärlig. Jag tror att Bob försökte vara strikt och självutformad", sa han. "Jag sa till Bob att jag inte ville sjunga den raden. Och han sa: det handlar inte om vad du vill, okej? Det handlar om vad dessa människor behöver. Jag var för ung för att argumentera med honom, och det var hans projekt och jag var glad att jag kunde vara med i det", påminner sångaren till U2.

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla