Black Friday, hur började det hela?

Black Friday har blivit en informell shoppinghelg. Jätterabatter lockar människor inte bara i USA utan även runt om i världen. Idag är det svårt att säga hur mycket finns i denna marknadsföring och hur många verkliga möjligheter. Var började allt? Varifrån kommer namnet Black Friday och varför sådan försäljning efter Thanksgiving?

Black Friday lanserades i USA för många år sedan. Den första fredagen efter Thanksgiving varje år strömmar miljoner Amerikaner till butikerna. Och i dessa finns det en riktig feber av rabatter, gåvor och försäljning. För närvarande anses det vara den mest populära shoppingdagen i USA, även om det fram till 2001 hette dagen före jul. Kunder som köpte julklappar i sista minuten gav säljarna en mycket stor inkomst. Black Friday går för närvarande fram och ger butiker i Amerika intäkter på cirka 50 miljarder dollar.


Black Friday har vunnit enorm popularitet inte bara i USA. Det är av särskilt intresse i Sydafrika, Grekland och Pakistan. Intressant nog nådde inte Black Friday-shoppinggalen de rikaste länderna i Europa, såsom Schweiz, Tyskland och Storbritannien.

Varifrån kom namnet "Black Friday" egentligen? Det finns inget definitivt svar på denna fråga. Så många som tre lika sannolika historier med detta namn känns igen.


Den första gäller trafiken, och mer specifikt de gigantiska trafikstockningarna som bildades runt butiker den dagen. Uppenbarligen användes termen Black Friday först av bussförare och poliser, som beskriver de enorma problemen med den smidiga rörelsen av fordon nära köpcentra.


Enligt en annan teori användes namnet Black Friday först av media 1981. Det skulle vara en positiv term som pekade på säljarnas exceptionella inkomst den dagen. Goda resultat från butiker registrerades i kontoböckerna med svart bläck, och den dagen var kontona för nästan alla butiker "svarta", varför denna fredag ​​också kallades svart.


Den tredje teorin har dock ingenting med shopping att göra. Vissa tror att termen Black Friday kom från den stora vågen av uppsägningar bland arbetare den dagen. Folk ville bara förlänga Thanksgiving, men för entreprenörer och arbetsgivare var det en riktigt mörk dag.

Tyvärr, förutom konsumenternas stora glädje på grund av de stora rabatterna och säljarna som spelar in exceptionella intäkter denna dag, har Black Friday dess mörka sida. Människor tenderar att vara mycket aggressiva under den känslomässiga kampen för de billigaste produkterna. År 2012 skedde till och med en skjutning på en parkeringsplats nära Walmart-butiken på grund av ett bråk om en fri parkeringsplats. Walmart-butikskedjan är ofta platsen för extremt intensiva strider. Allvarliga och tragiska olyckor inträffade där redan 2008. Efter att dörren bröts av den väntande publiken trampades en av butikens anställda. Tyvärr överlevde han inte denna olycka. Dessutom skadades 11 andra anställda vid denna olycka, inklusive en gravid kvinna. Ett år senare, i en annan Walmart-butik, ville en kund dra nytta av kampanjen och köpa rabatterad elektronik. Hon startade ett gräl med dem andra som stod i kön som slutade i att kvinnan sprejade de kvarvarande personerna i linjen med pepparspray.Flower Box Skåne önskar alla Er en trevlig Black Friday och väldigt positiv upplevelse. Samtidigt skulle vi påminna Er att hålla avstånd och ta hand om varandra.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla