Alla hjärtans galenhet

Alla hjärtans dag är en helgdag som vi förknippar med kärlek och romantik, även om dess ursprung... inte är särskilt romantiskt. Var kom alla hjärtans dag ifrån? Varför är vi nu så angelägna om att köpa alla hjärtans gåvor och blommor? Här är en historia om alla hjärtans dag som du kanske inte känner till!

Den moderna Alla hjärtans dag har sitt ursprung i både gamla kristna och romerska traditioner. Enligt en legend är Alla hjärtans dag uppkallad efter en gammal festival som heter Lupercalia - en fertilitetsfest som firades den 15 februari. Tillkomsten av kristendomen i Europa förvandlade Lupercalia till en kristen fest för att hedra Saint Valentine, den romerska martyren som levde på 300-talet och etablerade sin firande dagen innan, den 14 februari. Denna händelse anses vara början på alla hjärtans dag.


Enligt den kristna traditionen St. Valentin var en biskop som höll hemliga äktenskapsceremonier för soldater mot kejsarn Claudius II och hans beslut att förbjuda äktenskap med unga män så att de helt kunde fokusera på strider. Äktenskapsförbudet var en stor chock för romarna, men de vågade inte motsätta sig den mäktiga kejsaren. Biskop Valentin såg att de unga älskarna var desperata över att de inte kunde gifta sig, så han bestämde sig för att i hemlighet gifta dem. Tyvärr kunde det inte döljas för länge. Kejsare Claudius fick reda på det och beordrade avrättningen av Valentin den 14 februari 270. Således blev 14 februari alla hjärtans dag och Saint Valentin blev dess beskyddare.
Det var dock inte förrän på 1300-talet som festen för St. Valentin blev definitivt förknippad med kärlek tack vare Geoffrey Chaucers dikt "Bird Seym" från 1382. Enligt allusionen i arbetet parades fåglarna parvis på St. Alla hjärtans dag, vilket blev en symbol för älskare. På 1700-talet i England blev det populärt att ge sina nära och kära gåvor och handgjorda kort till Alla hjärtans dag, som senare spred sig till de amerikanska kolonierna, men det var först på 1840-talet som Alla hjärtans dagskort började tillverkas kommersiellt i USA.

Den 14 februari är nu dagen då vi bara vill fira vår kärlek med våra älskade. Undrar du hur du kan spendera alla hjärtans dag? Varje par bör göra allt för att se till att denna dag förblir i minnet under en lång tid. I motsats till vad vissa tycker, är inte Alla hjärtans dag-gåvor det viktigaste. Det viktigaste är kärlekens och tillgivenhetens atmosfär. En romantisk middag med levande ljus är alltid ett bra val. Det kommer att fungera särskilt för par som kan uppskatta nöjet att äta. Du behöver inte nödvändigtvis gå till en dyr restaurang. Tillaga något gott tillsammans, klä dig i eleganta kläder och sitta ner till middag vid levande ljus. För att skapa en romantisk atmosfär, med röda rosor, alla hjärtans dags dekorationer och många ljus. Gör alla hjärtans dag speciell!

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla